Organizasyon: TÜBİTAK ULAKBİM, QTürkiye, Quantum ODTÜ
Etkinlik Türü: Seminer Serisi
Etkinliğin Modeli: Yüz yüze
Yer: TÜBİTAK Başkanlık Feza Gürsey Konferans Salonu (Ankara)
Konu: Kuantum Bilgisayar ve Kuantum Teknolojileri
Ajanda: Program Çizelgesi bölümünden ulaşılabilir. Konuşmacı özetlerine Detaylı Program bölümünden ulaşılabilir.
Dil: Türkçe
Süre: 4 saat
Kayıt için Son Tarih: 22 Nisan 2025
Etkinlik Hakkında
Birleşmiş Milletler, 7 Haziran 2024 tarihinde aldığı kararla 2025 yılını Uluslararası Kuantum Bilimi ve Teknolojisi Yılı (International Year of Quantum Science and Technology, IYQ) olarak ilan etmiştir (https://quantum2025.org/). Bu girişim, kuantum biliminin ve teknolojilerinin önemine dair farkındalık oluşturmayı hedeflemektedir. Bildiride, 2025 yılı boyunca dünya genelinde, farklı seviyelerde düzenlenecek etkinliklerle kuantum bilimi ve uygulamalarının geniş kitlelere tanıtılacağı vurgulanmıştır.
IYQ2025 kapsamında birçok ülke, akademik kurum ve sanayi kuruluşu etkinlikler düzenleyerek kuantum bilimi alanında farkındalığı artırmayı hedeflemektedir. Bu yılın en önemli hedeflerinden biri de kuantum teknolojileri konusunda toplumsal bilinci artırmak ve eğitim faaliyetlerini yaygınlaştırmaktır. Üniversiteler, araştırma merkezleri ve sanayi kuruluşları, seminerler, halka açık konferanslar ve medya kampanyaları aracılığıyla kuantum devriminin getirdiği yenilikleri anlatma fırsatı bulacaktır. Aynı zamanda, genç nesillerin bu alana yönlendirilmesi için özel programlar ve eğitim girişimleri düzenlenmesi teşvik edilecektir.
Kuantum mekaniği, modern teknolojinin temel taşlarından biri olup, bilgi işlem, iletişim, güvenlik ve malzeme bilimi gibi birçok alanda devrim niteliğinde yenilikler sunmaktadır. Kuantum teknolojileri dünya genelinde geniş ilgi gören ve özellikle kuantum bilgisayarlara dair yaşanan yakın dönemli gelişmelerin ışığında ülkelerin büyük yatırım paketleri açıkladıkları önemli bir teknoloji grubudur. Bu teknolojilere dair toplumsal farkındalığın oluşturulması ve gelecekte bu teknolojiyi geliştirecek, kullanacak kişilerin şimdiden bu teknolojilere dair ilgi ve bilgi düzeylerinin arttırılması ise her ülkenin gündemindedir. Bu kapsamda, 2021 yılında 14 Nisan günü dünyanın dört bir yanındaki kuantum bilimcileri tarafından ‘Dünya Kuantum Günü’ olarak ilan edilmiştir. Dünya Kuantum Günü, genel kamuoyunun kuantum bilimi ve teknolojisini anlamasını ve tartışmasını sağlamayı amaçlamaktadır:
Dünya Kuantum Günü, kuantum bilimi ve teknolojilerine yönelik küresel farkındalığı artırmak amacıyla her yıl 14 Nisan'da kutlanan uluslararası bir etkinliktir (https://worldquantumday.org/every-country).
2025 yılının kuantum biliminin global ölçekte tanıtılacağı ve uluslararası işbirlikleri için fırsatlar sunan bir yıl olması planlanmaktadır. Kuantum bilimi ve teknolojileri alanında ulusal düzeyde farkındalığın sağlanması gerekmektedir. Bu yıl boyunca dünya genelinde düzenlenecek farklı etkinliklerle kuantum biliminin ve teknolojilerinin modern dünyadaki etkisini vurgulanması, bu alandaki araştırmaların teşvik edilmesi ve toplumun farklı kesimlerinde farkındalığı artırılması hedeflenmektedir.
Dünyada onlarca ülkede eş zamanlı etkinliklerle kutlanan “14 Nisan Dünya Kuantum Günü” nün amacı kuantum bilimi ve teknolojilerine dair toplumun talep eden her kesiminin bilgilenebilmesine bir kapı aralamaktır. Dünya Kuantum Günü’nü, TÜBİTAK ULAKBİM ve NCC Türkiye’nin ev sahipliğinde, QTürkiye ve ODTÜ Kuantum Öğrenci Topluluğu’nun (QSB) organizasyonuyla, 26 Nisan 2025 Cumartesi günü TÜBİTAK Feza Gürsey Konferans Salonu’nda düzenlenecek yüz yüze bir etkinlikle kutluyoruz. İlgili etkinlik kapsamında alanında uzman akademisyenler, araştırmacılar ve sanayi temsilcilerinin katılımıyla popüler bilim düzeyinde kuantum bilimi ve teknolojileri, kuantum teknolojilerinin mevcut durumu ve geleceği hakkında bilgilendirme oturumları yer alacaktır.
Etkinlik kapsamında hedeflenen dinleyici kitlesi; akademisyenler ve araştırmacılar, lisans ve lisansüstü öğrencileri, kuantum teknolojilerine ilgi duyan sanayi temsilcileri ve girişimciler, kamu kurumları ve politika yapıcılar, ve lise öğrencilerinden oluşmaktadır. Düzenlenecek bu etkinlik ile katılımcıların kuantum teknolojileri hakkında bilinçlenmesi ve motivasyonlarının artırılması planlanmaktadır.
Panelistler
Dr. Murat Manguoğlu, Orta Doğu Teknik Üniversitesi
Dr. Elif Sürer, Orta Doğu Teknik Üniversitesi
Dr. Arsev Umur Aydınoğlu, Orta Doğu Teknik Üniversitesi
Dr. İbrahim Sarpkaya, Bilkent Üniversitesi
Konuşmacılar
Dr. Ahmet Oral, NanoManyetik Bilimsel Cihazlar Sanayi Ticaret Ltd. Şti.
Dr. Ozan Arı, Hacettepe Üniversitesi
Dr. Osman Barış Malcıoğlu, Orta Doğu Teknik Üniversitesi
-------
İletişim: ncc@ulakbim.gov.tr
-------
Disclaimer
Sadece EuroHPC JU katılımcı ülkelerinde (Türkiye gibi) yaşayan ve çalışan katılımcılar etkinliğe katılım sağlayabilir.( https://eurohpc-ju.europa.eu/about/discover-eurohpc-ju_en)
Yalnızca resmi e-posta adresleri (çalıştığınız kurum e-posta adresi veya edu uzantılı üniversite e-posta adresleri) kayıt için kabul edilmektedir; kişisel veya jenerik e-posta adresleri (gmail, hotmail, yahoo gibi) kabul edilmemektedir.
------
Bizi X ve LinkedIn hesaplarımızdan takip edebilirsiniz. YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
- Twitter: https://twitter.com/EuroCC_Turkey
- LinkedIN: https://www.linkedin.com/company/eurocc-turkey
- YouTube: http://www.youtube.com/@EuroCCTurkiye
Acknowledgments
This event was supported by the EuroCC 2 and EuroCC4SEE projects, which received funding from the European High-Performance Computing Joint Undertaking (JU) under grant agreements No. 101101903 and No. 101191697, respectively. The JU receives support from the Digital Europe Programme and Germany, Bulgaria, Austria, Croatia, Cyprus, Czech Republic, Denmark, Estonia, Finland, Greece, Hungary, Ireland, Italy, Lithuania, Latvia, Poland, Portugal, Romania, Slovenia, Spain, Sweden, France, Netherlands, Belgium, Luxembourg, Slovakia, Norway, Türkiye, Republic of North Macedonia, Iceland, Montenegro, Serbia.